Tip 3 van 10: Zo werk je verder

top 10 schrijftips - 3_10png

Eerste fase: schrijven
Voor een logische opbouw van je tekst begin je met de belangrijkste boodschap. In de eerste alinea van jouw tekst vervat je het antwoord op de "De zeven gouden W’s", namelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarmee, waarom en op welke wijze?

Voorbeeld van de start van een informatieve tekst
Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is 'De moeder de vrouw. Jan Siebelink schrijft het boekenweekgeschenk, Murat Isik zal het boekenweekessay gaan schrijven. (Deze zin én het vervolg van de tekst vind je op http://www.boekenweek.nl/thema)

Klopt het?
Los van wat je van dit thema vindt, een analyse van deze zinnen:
Wat
: Het thema van de 84ste Boekenweek, Wanneer: die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is De moeder de vrouw. Wie: Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk, Wie Murat Isik zal het Boekenweekessay gaan schrijven.

Zoals je ziet is niet elke W beantwoord, maar de lezer van deze tekst weet bij de eerste zinnen waar het over gaat. Een tekst gaat van belangrijk naar minder belangrijk, van hoofdzaken naar bijzaken, van algemeen naar detail, van actueel naar historie. Voor de lezer wel zo prettig. Check met deze informatie in je achterhoofd eens de krant en zie hoe journalisten deze structuur toepassen.

Structuur en opbouw
Als je een tekst schrijft, denk je vooraf na over de structuur en de opbouw. Je hebt de antwoorden op de 'W-vragen'' helder en weet dat je die het eerst gebruikt. Mocht je lezer slechts de eerste regels van je bericht of tekst lezen, dan is het meest belangrijke van je boodschap in ieder geval opgepikt! Gebruik ook een goede kop boven je tekst, dat geeft jou meteen focus.

Tweede fase
In fase twee ga je lekker spontaan schrijven. Geef daarbij je innerlijke criticus maar de opdracht om op je schrijfhouding letten. Zit je recht, hoe is je adem? Intussen ga jij lekker spontaan van start met de rest van je tekst. Je schrijft wat erin je opkomt, zonder na te denken over d's en t's of spelling. Komt later. En als je klaar bent met dit proces, dan is het goed om met correctie aan de slag te gaan.

Vervolg
Lees je tekst nog eens door of nog beter, lees hem hardop voor aan jezelf. Laat hem door iemand anders lezen. Het werkt ook goed om je tekst een dag te laten liggen, zodat je er met een frisse blik naar kunt kijken. Maak gebruik van de spellingcontrole als je op je computer werkt. Hierna ga je verder met het controleren van je tekst aan de hand van de tips die je in de komende afleveringen kunt vinden hier.

Wordt vervolgd :-)

Veel schrijfplezier gewenst!

 Benieuwd naar #tip 4? Die vind je hier: https://schrijfjestuk.nl/blog/tip-4-van-10-hak-je-tekst-in-mootjes