Schrijf jezelf warm deze novembermaand!

November is een maand vol veranderingen. De herfst loopt op zijn einde, de dagen worden korter en de temperaturen beginnen te dalen. Waarschijnlijk zit je net als ik iets meer binnen. Wat is er heerlijker dan om onder het genot van een kop warme thee of koffie lekker te schrijven? Misschien heb je een favoriete plek daarvoor of kun je deze opzoeken. November biedt ons in elk geval genoeg inspiratie voor schrijfoefeningen!

Herken je het bovenstaande, maar weet je nog niet waarover je wil schrijven? Dan heb je misschien iets aan de volgende ideeën:

 1. Schrijf een gedicht over de herfst. Gebruik alle zintuigen om de kleuren, geuren en geluiden van de herfst vast te leggen. Denk aan de bladeren die van de bomen vallen, de geur van vers gemaaid gras en het geluid van regendruppels die op de grond vallen. Zoals je wellicht weet, hoeft een gedicht niet te rijmen.
  Tips:
  A. Gebruik korte zinnen; zeg veel met weinig woorden.
  B. Als je gedicht klaar is, doorloop het dan nog eens en streep de woorden weg die overbodig zijn. Dit zijn de woorden die je weg kunt laten zonder dat de betekenis van je gedicht verandert.

 2. Schrijf een persoonlijk essay over een moment van verandering. November is een maand van verandering; denk eens aan een moment waarop jouw leven veranderde. Het kan iets kleins zijn, zoals het veranderen van je kapsel, of iets groots zoals het veranderen van baan of verhuizen naar een nieuwe stad. Schrijf over de emoties die je voelde en hoe deze verandering je leven heeft beïnvloed.

 3. Schrijf een ultrakort verhaal over een dag in november. Laat je personage een alledaagse taak uitvoeren, maar voeg hier en daar details toe om het verhaal levendiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van de koude lucht op hun huid, het geluid van de wind en de kleuren van de bomen. Tips voor je verhaal: Begin met een pakkende openingszin, houd het simpel en gebruik actieve werkwoorden.

  Tip: een cursus of workshop creatief schrijven kan je helpen om je schrijfvaardigheden te verbeteren en je te inspireren om verder te schrijven. Een keer meedoen? Zie daarvoor de agenda op deze pagina

  PS: Deel je schrijfsel met mij!

  Tot schrijfs!

  Foto (bewerkt) van Jill Wellington.