Jouw levensverhaal schrijven

Je hebt een duidelijk doel: eindelijk je verhalen van toen op papier zetten...Graag help ik je daarmee tijdens een schrijfcursus die ik verzorg. Je leert dan immers hoe je dit doet, krijgt feedback en tips over wat je uiteindelijk met je verhalen kunt doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelfstandig aan de gang. Ik zeg: vooral doen!

Volgorgde
Het lijkt logisch om te beginnen vanaf je prille jeugd en chronologisch verder te gaan. Je zwoegt en zwoegt om al je levensjaren en ervaringen correct te verwoorden op papier. Dat kan, dat mag.

Maar...
Durf jij dat los te laten? Durf jij anders te werk te gaan? Want de kans dat je ergens vastloopt met die tijdlijn lijkt mij groot. Mijn cursisten die levensverhalen schrijven, geef ik daarom de tip om 'losse' verhalen te schrijven. Een tijdsdocument met elk verhaal als een kraal aan een ketting. Kun je je dat voorstellen?

Luchtiger werken
Maak je dus niet druk om de geschiedkundige volgorde van wat zich in jouw leven afspeelde. Maak het jezelf gemakkelijk en begin met een kleine gebeurtenis. Bijvoorbeeld het beschrijven van de plek waar je opgroeide. Of je school. Loop in gedachten het gebouw binnen en verken de lokalen, de gymzaal, het schoolplein. Zo boor je bijna als vanzelf weer nieuwe verhalen aan. Want vaak roept de ene herinnering weer andere op.

Inspiratie
Mijn tip om inspiratie te vinden is het bezoeken van een museum waar je dingen uit je jeugd kunt vinden. Ik merkte dat zelf bijvoorbeeld, toen ik het Museum van de Vrouw in Echt bezocht waar op dat moment een expositie van speelgoed te vinden was. (http://www.museumvandevrouw.nl/) En ook in het Museum Terug in de Tijd in Roermond borrelden herinneringen op (http://museumterugindetijd.nl/).

Geboortegrond
Natuurlijk kun je ook het dorp of de stad uit je jeugd opzoeken, mits dat mogelijk is voor je. Een notitieboekje mee en alle zintuigen op scherp. De beelden, de geluiden, de geuren kunnen allemaal je helpen bij je herinnering. Denk ook aan de muziek uit jouw jeugd!

Zintuiglijk schrijven
Die zintuigen noem ik niet voor niets...geef je ogen de kost en gebruik ook je andere zintuigen! Hoe rook het bij jullie thuis? Welke muziek hoorde je toen? Is er een speciaal nummer dat opdoemt als je door je herinneringen wandelt? Wat voelde je? Welke smaken komen terug? Misschien wel veel meer dan je denkt! De geur van oma's schort, de structuur van dat paarse bedsprei op je slaapkamer, de fluisterstem van je moeder in je oor...Als je je erop richt, leven je herinneringen weer op. Juist deze zintuiglijke elementen maken je verhaal levendig.

Creatief aantekenen
Maak aantekeningen of gebruik een woordwolk of cluster (zie ook deze post) om notities te maken die je laten kunt uitwerken.

Soorten geheugen

Bij het schrijven van jouw levensverhaal of het verhaal van iemand anders, is het teruggaan in de tijd essentieel. Maar eh...Hoe werkt ons geheugen eigenlijk precies? Daar is dankzij onderzoek steeds meer over bekend. Een soort van geheugen- gebruiksaanwijzing zou wellicht handig zijn voor de autobiografisch schrijver. Ik vond dit artikel waarin je de verschillende geheugensystemen vindt. Doe er je voordeel mee!

Foto: Charisse Kenion on Unsplash
Bewerkt door schrijfjestuk.nl