In zeven stappen naar nieuwe inspiratie

zondagjpg

Zit je met je neus boven je lege papier, terwijl je je pen rondjes laat draaien in je vingers? Komt er van alles in je hoofd voorbij, behalve dat waarmee je nou verder zou kunnen met schrijven? Ben je aan het prakkiseren wat en hoe je iets kunt omschrijven?

Dat schiet niet echt op hè?
Graag geef ik je een tip, waarmee je in zeven stappen wellicht nieuwe invalshoeken vindt. We gaan "clusteren", zoals Gabriele Rico dat doet in haar boek "Writing the Natural Way". Oké, dat lijkt misschien op een mindmap, maar werkt anders.

Overzicht
Mindmaps zijn handig om dingen te structureren, wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om een indeling van hoofdstukken van een rapport of boek te maken. Clusteren is echter een manier om vrij te associëren. Zo kom je van het ene begrip bij het andere; noem het maar een brainstorm op papier.

Werking
Het proces van clusteren spreekt jouw rechter hersenhelft aan; ook wel je 'design mind' genoemd. Dit is als het ware de werkplaats waar denken gebeurt in complexe beelden. Het ontwerpt alles tot patronen, geeft niet-letterlijke betekenis aan dingen en geeft ze originaliteit en emotie mee.

Werkwijze van het clusteren:

  1. Neem een vel papier en schrijf één woord in het midden ervan.
  2. Omcirkel het woord.
  3. Noteer het eerstvolgende woord/zin die je invalt en omcirkel.
  4. Trek een lijn van deze cirkel naar de vorige.
  5. Telkens als je een nieuw woord toevoegt, omcirkel je het en trekt lijnen waarmee je de woorden verbindt. Het wordt misschien een wirwar, maar dat is voor nu prima. Laat je rechter hersenhelft maar lekker hobbelen.
  6. Als je pagina volgeschreven is, of je het gevoel hebt dat je klaar bent, bekijk dan wat je hebt geschreven.
Tot slot
Als laatste streep je de woorden en zinnen door die niet relevant zijn. Daarmee komt je linkerhersenhelft - de logische kant - in actie. Nu worden de woorden geordend, want deze hersenhelft gaat vooral rationeel en logisch te werk. Wellicht zie je al een bepaalde volgorde ontstaan. Deze hersenhelft, ook wel ‘Sign Mind’ heeft zo ook haar taak bij het schrijven. Je beide hersenhelften werken samen zo prima samen bij het creatieve proces.

 

Zie jij deze manier van clusteren volgens Rico als een manier voor jou? Laat het me weten via de reactiepagina