Heb je meer (schrijf-)plezier nodig in je leven?

Waar denk je aan bij het woord plezier?
Goede vraag! We krijgen hem voorgelegd door Wendie van De Liefdesdokter tijdens onze maandelijkse clubavond. De deelneemsters geven een aantal woorden terug die Wendie noteert. Je kunt die vraag natuurlijk ook voor jezelf beantwoorden door er een woordweb van te maken, of misschien wel te clusteren (zie ook mijn eerdere blogpost daarover).

Wat is het voor mij?
Voor mij is plezier niet alleen schrijfplezier, maar vooral ook: vrijheid, vrolijkheid, beweging, fantasie, lezen, een boswandeling en in de natuur zijn, muziek, een warm bad, mogelijkheden, rood-met-witte-stippen en nog veel meer.

Plezier is nuttig!
Als je iets met plezier doet, ben je waarschijnlijk op je best en komt er van alles uit je handen, gaat het je gemakkelijk af, vind je allerlei creatieve oplossingen en ga je gemakkelijk uitdagingen aan. Maar wat voor jou plezierig is, hoeft dat niet voor mij te zijn; iedereen heeft natuurlijk zijn eigen 'pretpatroon'. Je kunt wel stellen dat iets wat écht plezier geeft, goed is voor iedereen. Het komt vanuit je hart

Echt versus nep
Dan komt de volgende term op de proppen: nepplezier. Plezier dat dient om een leegte te vullen. Dat plezier komt dan uit een chipszak, een fles met een % erop, zit in de foto's op social media. Nepplezier brengt je niet dichter bij jezelf, maar dient eerder op te dempen, doven, niet te voelen. En dat leidt tot de vraag: heb jij genoeg plezier in je leven? Waar merk je dat aan?

Dingen die moeten
Hoeveel plezier ontleen jij aan het uitvoeren van dingen die moeten? Bijvoorbeeld in het huishouden, in je werk? Ik vraag me bij die dingen ook af: van wie moet dat dan? Die nieuwe vraag is stof voor discussie. Want waaraan merk je bijvoorbeeld dat je te weinig plezier hebt in je leven? Of dat je er juist te weinig dingen 'moeten' en je lijdt aan 'bore out'? 

Interessante workshop
Het onderwerp plezier blijkt een avondvullend onderwerp te zijn. We hebben het over lummelen, structuur, plezier dat je 'per ongeluk' hebt, tevéél plezier. We kijken naar de verhouding 'pleziertjes' en 'moeten' in ons leven, wat we méér of juist minder willen en wat we misschien gaan ondernemen of leren voor meer plezier.

Thuis verder schrijven
Vanochtend nam ik de tijd om voor mezelf verder te filosoferen over dit onderwerp. Want de clubavond zette me wel aan het denken over plezier. Benieuwd naar wat het online woordenboek van VanDale  erover zegt...
ple·zier (het; o)
1 aangenaam gevoel; = vreugde
2 iets prettigs, vermaak, genoegen: iem. een plezier doen hem met iets gelukkig maken; voor zijn plezier reizen; meisje van plezier prostituee; een pleziertje

Vreugde is blijdschap
Als ik het woord vreugde opzoek, kom ik bij blijdschap. Dat woord betekent op zijn beurt gevoel van vreugde, voldoening. Voldoening is tevredenheid. Maar dan vindt de online versie van Van Dale het goed en geeft geen antwoord meer. Gelukkig heb ik een offline woordenboek van dit merk. Daar staat dat tevreden betekent voldaan, niet meer begerend. Aldus de betekenissen in onze spreek taal.

Verbinden communiceren
Ik denk bij mijn opzoek-sessie aan de lijst met behoeften die ik ken uit geweldloze communicatie. Daar hebben we het gisteravond niet over gehad. Maar vanuit de lijst van behoeften kun je natuurlijk vaststellen wat voor jou belangrijk is. Je merkt vanzelf wanneer een behoefte is ingevuld en je positieve emoties ervaart. Of, wanneer ze niet ingevuld worden, je onvrede en negatievere emoties ervaart

Waarover tevreden?
Je kunt natuurlijk tevreden zijn over verschillende dingen. Vaak gaat het dan om je prestaties, wat je voor elkaar kreeg en bereikte, wat je schreef. Of tevredenheid over wie je bent en wat je betekent voor anderen. Dat laatste is natuurlijk vooral een kwestie van hoe je jezelf ziet.

Daarom creatief schrijven
Hoe jij jezelf definieert vind ik een ontdekkingstocht. Ik vind creatief schrijven een mooie manier om mijn eigen verhaal te ontdekken. Mijn verhalen over mijn verleden, over mijn wensen voor de toekomst. Als je hiermee bezig kunt zijn, kun je ook je innerlijke criticus eens wat anders voorschotelen. Je kunt jezelf uitdrukken op papier en jezelf zien en horen. Zeker als je je teksten deelt met anderen.

Meer dan een moment
Voor mij betekent plezier dus meer dan een moment waarop ik lol beleef. Plezier betekent dat ik mijn behoeften invul. Het is dus goed om te weten wat mijn behoeften zijn, zodat ik me daarop kan focussen. Wat ik nodig heb en waar ik naar toe wil, komt dan weer voort uit mijn kernwaarden. Wie ben ik ten diepste? Voor mij zijn bijvoorbeeld creativiteit, humor, integriteit, talent en natuur heel belangrijk. Ik druk die kernwaarden op verschillende gebieden in mijn leven uit.

Kortom
Uit één woord kun je een schakering aan gedachten afleiden. Nu ben ik wel heel benieuwd wat plezier voor jou betekent! Dat laat ik dus een volgende keer terugkomen in een schrijfworkshop, om nog meer plezier te creëren met dit woord :-)

Meer lezen?
Wendie deelde de link naar een artikel welk zij gebruikte als basis voor haar interessante onderwerp en die link deel ik graag met je. Voor mij was deze workshop super-inspirerend. Dankjewel Wendie en Inge én de collega's van het leercollectief van de Liefdesdokter.

Vraag aan jou:
Wat heb jij nodig voor méér plezier in je leven?