Vraag van de week

Op een forum lees ik deze vraag, afkomstig van X.

"Ik moet voor school een ‘klimaat gedicht’ maken, kan iemand mij helpen met wat leuke zinnen of woorden?"

Ha, dan voel ik me uitgedaagd en reageer natuurlijk op deze hulpvraag. Lees hieronder mijn reactie op de vraag van deze dichter in spé:

Hallo X
Graag geef ik je wat tips, misschien heb je het gedicht al af, maar kun je deze voor een volgend gedicht gebruiken.

 1. Een gedicht hoeft niet te rijmen!
  Hoewel ik die overtuigen ook lang had, is dat echt geen wet bij het dichten.
 2. Dichten is 'verdichten', dat wil zeggen: met weinig woorden veel zeggen. Dus als je aan het einde van je gedicht bent, kun je kijken welke woorden je kunt wegstrepen zónder dat de betekenis verandert. Woorden als 'dan ook' zijn bijvoorbeeld vaak overbodig.
 3. Free writing is een techniek om je op te warmen voor het échte schrijfwerk. Je neemt papier en een pen en spreekt met jezelf af om 5 of 10 minuten (of een bepaald aantal pagina's) alles op te schrijven wat je invalt, ook al denk je dat het niets met het onderwerp te maken heeft. Gebruik bijvoorbeeld een keukenwekker of de stopwatch-functie van je mobiel hiervoor.
  Deze manier van schrijven zorgt dat je je innerlijke criticus omzeilt. En wát je schrijft hoef je verder met niemand te delen, het is gewoon een braindump die je kan helpen om materiaal te verzamelen. Dat kan ook goed met een woordweb of mindmap.
 4. Maak een imitatio. Wat is dat, zul je wellicht denken. Een imitatio is een antwoord op een bestaand gedicht. Zoek een gedicht (neus bijvoorbeeld eens op Poëzie leestafel ) en kijk of je dat bestaande gedicht kunt 'ombouwen' naar jouw thema. Een gedicht over de herfst kun je wellicht invullen met andere woorden aan de hand van de structuur van dat gedicht. Dat gebruik je dus als een kapstok.

  Maar met tip 4 ga ik in mijn enthousiasme misschien te ver. De vraag is ook: gaat het vooral om het onderwerp of om de kwaliteit van het gedicht? Dat kan ik uit je vraag niet opmaken. Hopelijk helpen deze tips je op weg. In elk geval wens ik je veel schrijfplezier toe!

  Foto door Suzy Hazelwood via Pexels