Verhuizing? Schrijf een portret!

Voor die broer, zus, je familielid, of goede vriend(in) die verhuist op zoek naar een origineel cadeau? Schrijf eens een portret van het nieuwe huis! Een verrassend en persoonlijk cadeau. Van een andere orde dan een fles wijn (ook fijn) of een kamerplant voor de nieuwe woonplek.

Hoe doe je dat?

Dat portret kun je natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil. Eerste stap: informatie verzamelen. Met het nieuwe adres op zak en een portie moed bel je aan bij de huidige bewoners. Natuurlijk meld je waar je mee bezig bent en hoop je op hun medewerking. Hebben zij gegevens als plattegrond, oude foto's, anekdotes, informatie over vorige bewoners? Is er een website over de wijk? Wat kunnen zij melden over het wonen? En wie weet, mag je zelfs foto's maken van bijvoorbeeld de tuin. Een stap verder gaan is aanbellen bij de buren en hun namen noteren, als voorschot op de toekomstige kennismaking. Misschien mag je zelfs een selfie met de nieuwe maken...

Desk research

Daarna kun je je gevonden gegevens verder aanvullen met desk research; wat kun je via internet, archieven en het Kadaster achterhalen? Wat is het verhaal achter de straatnaam? Extra tip: zoek via www.delpher.nl in Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften.

Afronding

Ten slotte bundel je de informatie in een boekje en voeg je als extra een cd'tje of USB-stick met liedjes over huizen erbij. Succes en veel plezier!

 

(Naar idee van Jannie van de Molen "Een portret schrijf je zo". Foto: Michael Baron, Unsplash).