Van Printen naar Duurzaam Denken: reis met me mee door de evolutie van papiergebruik!

Terug in de tijd
In 2009 was printen de norm bij mijn cursussen. Wij, de deelnemers en ik, draaiden onze hand niet om voor het uitprinten van stapels A4-tjes. Huiswerk gemaakt? Printje voor de docent en alle andere deelnemers, hoppa! Maar tijden veranderen gelukkig, en met die verandering blijkt ook onze kijk op papiergebruik geëvolueerd. Kijk, een heel een positieve ontwikkeling!

Schrijfcursus anno 2024
Mijn cursusdeelnemers van de cursus die ik nu geef, besloot eensgezind om af te zien van het printen van thuis geschreven teksten. (Oké, je kunt dat "huiswerk" noemen)huiswerk. En dat leidde tot een besparing van ongeveer 30 A4-tjes voor deze vier lessen.

Alle kleine beetjes
Hoewel dit misschien niet als een doorslaggevende hoeveelheid klinkt, vertegenwoordigt de 'printloze' cursus toch de grotere verschuiving in ons denken. Het laat zien dat zelfs kleine acties kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. En daar draag ik met mijn schrijfactiviteiten graag aan bij. Het liefst moedig ik sowieso iedereen aan om met vulpen te schrijven. Vulpennen gaan langer mee en je kunt ze een leven lang gebruiken. Zo heb je geen behoefte aan nieuwe pennen en je vermindert afval. Wegwerppennen dragen bij aan plastic afval en zijn vaak niet recyclebaar.

Meer dan papier
Door het vermijden van het printen van deze pagina's hebben we niet alleen papier bespaard, maar ook water, energie en CO2-uitstoot verminderd. Daarnaast hebben we kosten bespaard die gepaard gaan met printerinkt en recycling. Hoeveel precies? Dat kan ik niet uitrekenen voor je, want ik heb daarover geen cijfers! (Ik ben meer van de woorden hè)

Knoop in zakdoek
Het is al met al, een reminder aan de kracht van bewustwording en de impact die we kunnen hebben door onze acties te veranderen. Deze reis van printen naar duurzaam denken is een inspiratie voor ons allemaal. En daarom schrijf ik erover.

Show, don't tell
Niet zeggen dat je je bewust bent van je ecologische voetafdruk. Maar ook doen! Heb jij ook veranderingen opgemerkt in jouw papiergebruik door de jaren heen? Deel jouw ervaringen en ideeën over duurzaamheid via een reactie op de contactpagina, zodat ik hem hieronder kan plaatsen,

Samen kunnen we een verschil maken!