Tip 7 van 10: Naamwoordstijl: lekker fout
In de vorige tip schreef ik over de lijdende vorm. In deze tip pakken we een andere vreemde constructie onder de loep; de naamwoordstijl. Lees niet verder als je liever hebt dat je lezer je tekst langdradig vindt en niet meteen begrijpt. Wil je wel meer weten? Hier volgt de uitleg van deze nogal technisch klinkende schrijfterm!
Voorbeelden
"Volgend jaar zal er een uitbreiding van het cursusaanbod volgen."
"Uitstel van deze cursus verdient momenteel de voorkeur."
"Het insturen van de verhalen dient voor 1 januari te geschieden."
Zoals je kunt zien wordt hier een zelfstandig naamwoord (je kunt er 'die' voor zetten) gebruikt om een werkwoord te vervangen: 'uitbreiden', 'uitstellen' en 'insturen'. Het is hier niet meteen duidelijk wie wat doet. Dat kan verwarring wekken. Zónder de naamwoordstijl klinken de zinnen als volgt:
We breiden het cursusaanbod volgend jaar uit.
We geven de voorkeur aan het uitstellen van de cursus.
Je dient het verhaal voor 1 januari in te sturen.
De laatste zinnen lopen beter en hebben meer actie. Hier is wel duidelijk wie wat doet. Bovendien zijn de zinnen prettiger om te lezen!
Herkennen van de naamwoordstijl
Goed, de naamwoordstijl is dus iets om te vermijden. Maar hoe herken je nou die naamwoordstijl? Hiervoor draaien we de zaak om; we verbouwen wat gewone zinnen. Wellicht zie je het daardoor zelf...
Rare constructies
"We schrijven in de cursusruimte" wordt dan: "Het schrijven in het lokaal gebeurt door ons"
"Het hoofdpersonage betreedt het verhaal" in de foute versie wordt "Het betreden van het verhaal gebeurt door het hoofdpersonage." En nog een voorbeeld "Het aantal schrijffouten is gedaald" wordt "Er heeft een daling van het aantal schrijffouten plaatsgevonden."
Droog en zakelijk
Als je de naamwoordstijl veelvuldig toepast, wordt je tekst droog en zakelijk. Ook creëer je, al dan niet bewust, een stuk afstand. Door in plaats van de zelfstandige naamwoorden werkwoorden te gebruiken, verlevendig je je tekst. Bovendien worden je zinnen korter. Dat scheelt ook weer schrijftijd :-)
Kortom
Laat de werkwoorden hun werk doen in je teksten!
Op naar tip 8: https://schrijfjestuk.nl/blog/tip-8-van-10-hoe-simpel-kun-je-zijn