Spoken wat?

Heb jij daar al van gehoord, 'Spoken Word'? Voor mij een redelijk nieuwe term, die op de website van de lokale bibliotheek staat. En wel in het overzicht van activiteiten die de bibliotheek aanbiedt. Hmm...interessant.

Workshop Spoken Word
Dus de beslissing is snel gemaakt. Vanavond om even voor zeven stap ik de bibliotheek binnen om deze workshop te volgen. Razend nieuwsgierig! De bibliotheek vind ik by the way een geweldige ruimte voor zo' n workshop. Want door de aanwezige boeken raak je als vanzelf in de schrijfmood.

Uitleg
Hij gebruikt een microfoon, onze workshopleider en legt uit dat hij last heeft van zijn stem. Stelt zich voor als Ignacio Conor en legt op een interessante manier aan de tien toehoorders uit wat Spoken Word is en kan zijn. Een kunstvorm die poëzie, hiphop, theater en gospel combineert. Je woorden bewegen, zegt hij. Maken een soort pad dat ergens naar toe leidt.

Techniek
We hebben het over rijmschema, metaforen, alliteratie, spreekwoorden en gezegdes. Over eigen woorden creëren, je eigen draai geven aan de je tekst. Door je intonatie, accenten en je houding. Powerelementen, zeg maar. 

Voorbeelden
Op het grote beeldscherm zien en horen we voorbeelden van Spoken Word en het begint me steeds meer te dagen. Andere deelnemers bezoeken podia waar deze kunstvorm bedreven wordt. Vandaag ben ik een newbee op dit vlak. Maar toch ook niet helemaal, eigenlijk. Want Spoken Word wordt doorgaans eerst geschreven. En laat ik daar nou net meer verstand van hebben.,

Opdracht
We krijgen een opdracht en gaan aan de slag met associëren. Op een beginwoord associëren we er om beurten op los. Dat geeft een leuke energie in de groep! En daarna zijn we genoeg opgewarmd om een langer stuk te schrijven.

Voordragen
De meeste deelnemers willen hun Spoken Word-resultaat delen in de groep. Er wordt gehumd, gelachen, geapplaudisseerd. Kortom een interessante avond, waardoor ik weer nieuwe mensen en een nieuw genre leer kennen. Ignacio, bedankt!