Schrijvers-hart

Creatief schrijven
Wat hebben schrijvers met harten en harten met schrijvers te maken? Volgens mij en volgens auteur Natalie Goldberg véél!

"Schrijven vanuit je hart"
In haar boek "Schrijven vanuit je hart" betoogt ze dat schrijven een manier is om je leven te doorgronden en geestelijk gezond te worden. Daar kan ik me helemaal in vinden; ik schrijf dingen letterlijk van me af en naar me toe in mijn dagboek. Wat zou ik zonder schrijven moeten?

Boordevol schrijftips en schrijfopdrachten
Een van de leuke tips uit het boek pas ik ook toe: een van de laatste pagina's van mijn notitieboek reserveer ik voor ideeën om over te schrijven. En ja, gekke, deftige, oubollige onuitspreekbare en rare woorden noteer ik er ook. Een manier om snel aan het schrijven te raken als ik inspiratie zoek.

Goldberg somt vervolgens nog een hele lijst op met schrijf-ideeën. Dit idee zorgde bij mij voor het opborrelen van herinneringen uit mijn kleutertijd:

Je begint met de zinsnede ‘Ik herinner me...’ Vervolgens schrijf je allerlei kleine herinneringen op. Komt er een grote herinnering naar boven, schrijf die dan ook op. Gewoon lekker blijven schrijven. Maak je er niet druk om dat iets een herinnering van vijf minuten geleden is of van vijf jaar terug. Alles wat niet nu gebeurt, is een herinnering en komt opnieuw tot leven als jij het opschrijft. Raak je vast, herhaal dan het zinnetje "Ik herinner me..." en blijf vervolgens schrijven.

Extra tip van schrijfjestuk.nl
Mijn tip daarbij is wel om vooraf te bepalen hoe lang of hoeveel bladzijden je wil schrijven. Benieuwd wat er bij jou aan herinneringen opborrelt... Laat je het weten?


Veel schrijfplezier!

NB: benieuwd naar dit boek uit 1986? Je kunt het bij schrijfjestuk.nl inzien en het ISBN nummer is 9789401303644.