Oeps, een 404 pagina!

Nu je op mijn webpagina aan het lezen bent, wil ik toch één keertje en met bescheiden trots melden dat die van mijn eigen hand is. Op zich natuurlijk misschien niet zo bijzonder, want er zijn legio mensen met een website die ze zelf maakten. Maar toch...

Gebruikersgemak
Wat ik zelf belangrijk vind als ik een website bezoek, is of die een beetje ordelijk in elkaar zit en ook gebruiksgemak biedt. Daar zijn diverse regels en tips voor te vinden op het web. Zoals een duidelijke menustructuur met niet meer dan zeven items, snelle laadtijd van afbeeldingen en meer. Vandaag zocht ik ook naar verbetertips voor mijn site (Opmerking: die mag jij me ook altijd toesturen, daar kan ik dan weer van leren) en belandde bij het onderwerp 404 pagina.

Foutje - bedankt
Deze prachtige en welbekende baseline past goed bij het onderwep 404! Want als je een verkeerde URL ingeeft, kom je zo'n pagina tegen. Ik ga ervan uit dat je die ook ooit in je websufrcarriere tegenkomt of al tegen bent gekomen. Maar...waarom heet zo'n pagina nou eigenlijk 404?

Zoekmachine Ecosia
Dit even tussendoor...om te zoeken gebruik ik de zoekmachine Ecosia. Want daarmee draag ik al surfend bij aan het planten van bomen. Vind ik een goede zaak, want al dat gesurf op het web veroorzaakt ook inbreuken op het milieu, vandaar. En Ecosia weet snel het antwoord op de vraag uit de vorige alinea! Lees maar:

De reden voor 404
De foutcode 404 wordt weergegeven wanneer een webpagina niet kan worden gevonden op de server. Het nummer "404" is eigenlijk gewoon een standaard HTTP-statuscode die aangeeft dat de server de opgevraagde pagina niet kan vinden. Het is een manier om aan te geven dat de pagina niet beschikbaar is, zodat de gebruiker weet dat er iets mis is. Het nummer "404" is gekozen als foutcode omdat het gemakkelijk te onthouden is en snel herkenbaar is als een pagina die niet gevonden kan worden.

Bezint eer ge begint
Voor het gemak van de bezoekers van mijn webpagina bedacht ik dat zo'n pagina dus welkom zou zijn. Met wat aanwijzingen die ik op het web ergens vond, startte ik met het in elkaar knutselen ervan. Nieuwe pagina, niet in menu opnemen, plaatje erop, beschrijving erbij en link naar de HOMEpagina van mijn site. En dan testen of het werkt. Ja hoor, na het intikken van www.schrijfjestuk.nl/schoenzool verscheen er een foutmelding. Maar niet de mijne. Gewoon een 404 pagina die mijn provider al standaard levert. Hmmm...die moeite had ik me dus kunnen besparen. Een gevalletje oops!


© 2024 Ellen Kersten. Alle rechten voorbehouden..