Meer inspiratie met minder tijd

Stel jezelf grenzen
Het mag raar klinken, deze schrijftip. Maar als je effectief aan de slag wil met (creatief) schrijven, heb ik wat tips voor je. Stel jezelf grenzen en leer hoe je om kunt gaan met je innerlijke criticus.

Staren naar je papier of scherm
Tuurlijk, je weet wel ongeveer wat je wil gaan schrijven. In je hoofd heb je verschillende ideeën. Je denkt dat het je wel lukt om vanmiddag te schrijven wat je in gedachten hebt. Maar dan. je tekst wordt oeverloos lang. Of je switcht van het ene naar het andere e er zit geen lijn in je tekst. Je komt niet to the point, schrapt, start opnieuw, verfrommelt je papier en besluit tenslotte maar om wat op het web te gaan kijken. Morgen maar weer opnieuw proberen...

Hoe dan?
Leuk die tip met grenzen stellen. Maar hoe stel je die grenzen dan ? Zo strikt als het misschien klinkt, is het niet. Ik bedoel gewoon dat je je voorneemt om een bepaalde hoeveelheid tijd te spenderen. Of een aantal pagina' s of woorden dat je wil schrijven. Dat helpt.

Workshop en zandloper
Bij een workshop of cursus creatief schrijven geef ik de deelnemers mondeling een opdracht. En laat ze weten hoeveel tijd of ruimte ze hebben. Ik heb zelf ook ervaren hoe effectief het kan zijn om bij een workshop of cursus creatief schrijven een opdracht te krijgen met een bepaalde tijdslimiet of hoeveelheid woorden. Dit kan je helpen om gefocust te blijven en je innerlijke criticus buitenspel te zetten.

Innerlijke criticus
Ja, we hebben het allemaal wel in meerdere of mindere mate. Dat stemmetje dat almaar fluisters over onze schouder uitstrooit als: 'Je bakt er niks van hè?' of 'Denk jij dat je kan schrijven, huh?' Wat dat betreft is dat stemmetje dan best weer creatief. Maar deze stem is niet bepaald positief naar jou toe. Niet helpend. Daar ga je, zelftwijfel alom.

Herkenbaar
Dus jij hebt dat ook, net als ik? Goed om te weten wanneer dit stemmetje je schrijven saboteert. Herken je hem of haar? Geef er geen aandacht aan. Zet je innerlijke criticus gewoon buitenspel door je te focussen op het schrijven binnen de grenzen die je voor jezelf hebt gesteld. Zo kun je voorkomen dat deze stem jouw schrijfproces saboteert.


Andere opties
Het is belangrijk om te onthouden dat de innerlijke criticus een normaal onderdeel is van het schrijfproces en dat het omgaan met deze stem een belangrijke vaardigheid is voor jou als schrijver. Er zijn verschillende manieren om met je innerlijke criticus om te gaan, zoals:
1. Schrijf de kritiek op die het stemmetje produceert
2. Geef een naam aan je criticus of
3. Schrijf een aantal positieve affirmaties op over jezelf als schrijver.

Focus op je prestaties
Ook goed om eens na te gaan welke successen je als schrijver al geboekt hebt.. Welke leuke reacties kreeg je op je teksten, waarvoor schreef je al eens een stuk, hoeveel cursussen volgde je al succesvol? Richt je op jezelf als schrijver en op de successen die je al hebt geboekt. Denk bijvoorbeeld aan leuke reacties die je hebt gekregen op je teksten, stukken die je al eens hebt geschreven en/of gepubliceerd, of cursussen die je succesvol hebt afgerond.

Tenslotte
Het belangrijkste is om te onthouden dat je tactieken kunt gebruiken om effectief te schrijven. Gebruik tactieken om effectief te schrijven en geniet vooral van het creatieve proces!