Mantelzorg, hoe zie jij dat?

dvdmpng
Vandaag is het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we mantelzorgers in het zonnetje zetten. Zorgen voor een ander...vaak vinden we het heel normaal. Mantelzorgers zien zichzelf soms helemaal niet als mantelzorger. Want dat doe je toch gewoon?

In mijn werk als sociaal werker heb ik geregeld met mantelzorgers van doen. En elke mantelzorg-situatie is anders; steeds een ander scenario. Wat ik bijzonder vind is de overgave waarmee voor anderen gezorgd wordt. Maar wat mij ook opvalt, is dat het mijns inziens de kunst is om jezelf en de ander te blijven zien. Weten waar jij begint en ophoudt.  Merken wanneer je grens bereikt is en dat aangeven. Signaleren bij huisarts of bij het Steunpunt Mantelzorg.

Goed voor jezelf zorgen is een eerste vereiste. je kunt pas goed voor ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Wat ik mantelzorgers soms aanraad is om tijd en ruimte voor zichzelf te creƫren. Door fijne momenten in te bouwen, hier en daar een uurtje voor jezelf. Een bijzondere manier van tijd maken voor jezelf is: schrijven. Contact maken met je creativiteit, schrijven over wat je bezig houdt, het van je af schrijven. Alles van verschillende kanten kunnen bekijken, reflecteren. Dat is een mooie manier om de mantelzorg vol te kunnen blijven houden!