Hongerig naar inspiratie of informatie?
Hoe kom je als schrijver aan (meer) informatie en/of inspiratie voor je verhaal, voor een artikel, blogpost of andere tekst? Wat zou er in de krant gestaan hebben over jouw onderwerp of interessegebied in een bepaalde tijd, regio, krant of tijdschrift?
In het tijdperk dat we nog niet digitaal ontsloten waren, was een gang naar de bibliotheek in dit geval een oplossing. Aan de slag met microfiches. Zegt die term je (nog) iets? Het juiste microfiche zien te bemachtigen en tussen de glasplaatjes van de lezer heen en weer bewegen totdat je vond wat je zocht. Stapels tijdschriften doorploegen, hopend dat je aantrof waarnaar je op zoek was. Knipselmappen doorbladeren...toch wel tijdrovend en succes niet altijd gegarandeerd.
Bibliotheken zijn in de loop van de jaren behoorlijk veranderd en onze zoekmogelijkheden ook. En tegenwoordig hoef je zelfs die rit naar de bibliotheek niet te maken, maar kun je vanaf elke PC met internet aan de gang. Ken jij bijvoorbeeld de website van het Nederlands krantenarchief? Je kunt daar heerlijk en gratis snuffelen in ruim 60 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.
Zo vond ik bijvoorbeeld terug dat ik als zevenjarige voor Sinterklaas een liedje jodelde. Kennelijk zo bijzonder dat er een korte vermelding in de lokale krant verscheen daarover. Een zangcarrière is er nooit van gekomen hoor, maar de herinnering kwam wel weer boven. Ook vond ik de rouwadvertenties van overleden familieleden, advertenties van de zaak van mijn opa en oma en meer. Verrassend en leuk om terug te lezen. En goed om feiten te kunnen checken. Wat dacht je van zoeken op je eigen naam, die speciale plek in je woonplaats, zoeken naar dat oude verhaal waarvan je het fijne eigenlijk niet kent?
Reserveer voldoende tijd, zet wat te drinken klaar en begin je zoektocht op www.delpher.nl Laat je me weten wat je aantrof?
Foto: Johann Walter Bantz, Unsplash.