Het genot van het ontdekkenvan je eigen (schrijf-)stem

Hoe klinkt jouw stempng
Wist je dat het op 15 april de internationale Dag van de Stem is? Sta je wel eens stil bij je stem? Of bij je schrijfstem? Want die laatste vind ik heel interessant. Hoe klinken jouw teksten? Wie ben jij als schrijver?

Laten we het eens hebben over hoe je je eigen schrijfstem kunt ontdekken.
Daarvoor 5 tips:

Vinden

1. Je ontdekt je schrijfstem door veel te schrijven. Inkoppertje misschien, maar dat is natuurlijk wél zo. Hoe meer je schrijft, of , hoe meer anderen jouw teksten lezen en/of horen, hoe duidelijker jouw schrijfstem naar voren komt. Heb je een zakelijke, wollige, vrolijke stijl? Natuurlijk hangt je stijl ook samen met het publiek waarvoor je schrijft én het doel van je tekst.

Schrijfstijl
2. Schrijf verschillende tekstsoorten en ontdek welke je liggen. Schrijf je graag zakelijk of liever fictie, poëzie of levensverhalen? Of ben je meer te vinden voor dagboekschrijven, gedichten of het schrijven van brieven? Probeer eens een ander genre. Schrijf eens bewust over onderwerpen die je niet liggen. Ontdek wat dat met je doet.

In de praktijk
3. Doe mee aan een schrijfworkshop of een schrijfwedstrijd. Het is leerzaam om je eigen teksten voor te lezen aan anderen. Bij een schrijfworkshop heb je een plek waar je met gelijkgestemden aan schrijfopdrachten werkt. Het is een goede plek om je tekst voor te lezen en te ontdekken wat anderen ervan vinden. Positieve feedback zorgt dat je je stem verder kunt verfijnen.

Maar waar dan?
4. Het meedoen aan een schrijfwedstrijd is spannend, maar wie weet, valt jouw tekst in de smaak bij de jury en krijg je feedback van hen. Waar vind je schrijfwedstrijden? Kijk eens hier

Proef op de som
5. Test je schrijfstijl online, via deze website van de Universiteit Antwerpen. Hiervoor heb je een fragment van een geschreven tekst nodig. Kopieer een stuk van je tekst en plak het in het venster op de site. Een slimme tool analyseert jouw woordgebruik en voilà...het resultaat verschijnt. Zinslengte en woordkeus en andere eigenschappen van je tekst bepalen hierbij de uitkomst. Je kunt zelfs zien op welke schrijver jouw schrijfstem lijkt! Over de tekst hierboven meldt de website:
"We kunnen jouw identiteit natuurlijk niet achterhalen maar we kunnen wel bepalen op wiens schrijfstijl de jouwe het meeste lijkt." Dat blijkt de stijl van Saskia de Coster te zijn.

Laat die roman van de nieuwe De Coster dus maar komen...

Wil je het resultaat delen? Knip en plak het op de reactiepagina!


Photo by frank mckenna on Unsplash