Haal in 10 stappen energie uit je dagboek!

Hoe kun je, door te schrijven, aan je energieniveau werken?
Op Instagram geeft schrijfster Anita Moorjani  hiervoor tips, in het Engels. Met je dagboek en pen en haar 10 aanwijzingen heb je een schrijfoefening te pakken waarmee je kunt zorgen voor een energieboost.

Voorbereiding
Natuurlijk zorg je dat je tijd voor jezelf hebt en ongestoord kunt werken. Mobiel op stil, bordje 'niet storen' aan de deur. Informeer je huisgenoten dat je even niet bereikbaar bent. Schakel eventueel ook de voordeurbel uit.

Handig erbij
Zorg voor een opgeruimde schrijfplek, goed licht, iets te drinken en/of te eten en uiteraard je dagboek, notitieboek en pen. Bij voorkeur schrijf je met de hand, want dan schrift je hele systeem mee. En je gaat je ook focussen op je lijf met deze oefening. Maar het blijft natuurlijk jouw keus. Een zacht, meditatief muziekje en wat wierook kunnen natuurlijk ook. Alles wat voor jou de sfeer aangenaam maakt, kan helpen. Maar schrijven is de hoofdmoot!

Anita's vragen
Ze deelt ze in het Engels, ik heb ze voor je vertaald. Hier komen de tien vragen, waar je dan per vraag een minuut of twee aan kunt besteden om ze in 20 minuten af te ronden. Het is mijns inziens goed om met jezelf een tijd af te spreken, die begrenzing helpt vaak om in een goede schrijf flow te komen :-)

Schrijf in je dagboek het antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe hoog is mijn energieniveau nu, op een schaal van 1 tot 100 ?

2. Hoe komt het dat ik dat energieniveau heb?

3. Hoe kan ik mijn energie verhogen?

4. Wat heeft me de laatste dagen veel energie gekost?

5. Wat heeft me opgemonterd en opgeladen de afgelopen dagen?

6. Heb ik inzichten of 'Aha'-momenten vandaag of sinds de vorige keer schrijven?

7. Heb ik boodschappen uit 'de cosmos' gehad?

8. Waar ben ik dankbaar voor?

9. Besteed een paar momenten aan het sturen van liefde naar iedereen,
    met de focus op degenen die het het meest nodig hebben.

10. Wat gebeurt er op wereldschaal?
      Heeft dit me uitgeput of stress bezorgd, en zo ja, hoe denk ik dat Gene Zijde de situatie ziet?

Daar voegt Anita nog een laatste optie aan toe:
Als je een ziekte of psychische uitdaging doormaakt, gebruik dan je dagboek om met je lichaam te praten en luister naar wat het te zeggen heeft over zijn reis.

Energetische selfcare door schrijven
Voilà, door de antwoorden voor jezelf op te schrijven, geef je dus aandacht aan je levenspad, en jezelf. Met de laatste tip geef je ook aandacht en aan je lijf. Dat laatste vind ik óók waardevol.

Mijn tip
Let daarom tijdens het schrijven óók op je houding en ademhaling.
Sterker nog: merk je hoe je meer orde in je gedachten krijgt? Mij helpt het in elk geval enorm; ik kom weer bij mezelf door in mijn dagboek te schrijven. En dat gun ik jou ook! Daarom deze blogpost...

Meer over Anita Moorjani
Ik zag een paar jaar geleden een TED-talk van Anita Moorjani, die ik erg inspirerend vond. Ze was stervende aan een vorm van kanker, waaraan ze al een paar jaar leed. En die zich door haar hele lichaam verspreidde, waardoor haar organen het aan het opgeven waren. Terwijl dit gebeurde, was Anita zich bewust van alles wat er gebeurde. Ze raakte in coma, maar kwam er ook weer uit. Wat iedereen verbaasde. Dit gaf haar veel inzichten en die deelt ze. Ook al is het filmpje al een paar jaar oud, het is nog steeds actueel, zeker in deze tijd. Dus aan aanrader!


Aspecten die  Anita benoemt, onderschrijf ik helemaal:
1. Zelfliefde
2. Leef moedig en onbevreesd
3. Leef met humor, lachen en vreugde
4. Het leven is een geschenk (óók de uitdagingen!)
5. Blijf vooral jezelf, met alles wat je bent. Je bent uniek!