Een digitaal kunstwerk als schrijf-inspiratie

lonely-planet-643024-unsplashjpg
Heb je al eens geschreven aan de hand van een afbeelding? Je laten inspireren door een kunstwerk van een al dan niet beroemde schilder? Eerst kijken, kijken en daarna kijken. Je helemaal openstellen en focussen op het schilderij. Wat valt je daarvan op, welke kleuren zijn er te zien, welke vormen. Je afvragen waar dit landschap, het portret, de stad of ander onderwerp geschilderd kan zijn. Wat er gebeurt, wie daarbij betrokken is en meer. Hoe langer je bewust kijkt, hoe meer je ziet.

Schrijf eens een haiku
Vervolgens kun je jouw schilderij uitgebreid beschrijven. Maar hoe zou het zijn om nu 'met woorden te schilderen'? In de vorm van bijvoorbeeld een haiku. Dat is een klein gedicht, welk zijn oorsprong vindt in Japan. Het schrijft een strak schema voor; de haiku bestaat uit 3 regels. De eerste regel heeft vijf lettergrepen, de tweede regel zeven lettergrepen en de derde heeft weer vijf lettergrepen. Een haiku gaat 'officieel' over de natuur/de wereld.

Haiku-handleiding
Op de website van schrijvenonline.org staat uitgebreide beschreven hoe je in zeven stappen een haiku samenstelt. Ga daarvoor naar deze link. Met deze handleiding op zak kom je een heel eind. Maar eh...kunstwerken?

Elke dag een nieuwe artiest
Met de app Art-droid op je mobiel kun je digitale inspiratie voor je haiku vinden. Daar hoef je de deur niet voor uit én het is gratis. Met deze app heb je toegang tot één van de grootste online collecties van beeldende kunst. De inhoud wordt geleverd door Wikiart.org (voorheen Wikipaintings.org). Elke dag staat er een nieuwe artiest in de belangstelling. Niet alleen een nuttige app om kunst te verkennen. Maar ook om informatie over de artiesten en hun stijlen te lezen, via het menu onder elke afbeelding.

Of via Google Arts & Culture
Een andere app die de kunstwereld brengt je naar je bureau of gemakkelijke stoel is Goolge Arts & Culture. Voor een indruk daarvan kijk je dit filmpje

Veel schrijfplezier!
Nu ben ik benieuwd of je al ervaring hebt met het schrijven van haiku's en/of aan de hand van een schilderij. Stuur je me je gedicht toe? dan publiceer ik het op deze site als jij dat wil. Of op de facebookpagina van schrijfjestuk.nl