Dat kan toch niet, dacht ik....

Of ik opensta voor het verzorgen van een workshop het Inspiratie Festival van VKKL, vraagt A. me. VKKL staat voor de Vereniging Kleine Kernen Limburg, de vereniging die initiatieven van bewoners ondersteunt, zodat dorpen en buurten in Limburg vitaal blijven.
Een workshop van een half uur, over schrijven en marketing, voor de deelnemers van het festival. Ik frons mijn wenkbrauwen en voel een lichte weerstand. Een half uur maar...Hoe dan? Ondanks dat ik mijn twijfels heb of dat werkt, zeg ik ja. En ik deel graag met je hoe het verder gaat!

De plannen
De ruimte voor mijn workshop is een vergaderruimte voor 8 personen en er is een TVscherm waarop ik een presentatie kan geven. De mensen in een half uur zelf het schrijven laten ervaren, lijkt me niet te doen. Dus kies ik voor het geven van een presentatie met de naam Aantrekkelijk schrijven.

Vrolijke sfeer
Het is zaterdag 2 juli 2022 en tegen tienen parkeer ik mijn auto nabij de locatie van vandaag, 't Patronaat in Sint Joost. Wat een mooi gebouw! Niet alleen van buiten, maar ook vanbinnen. Ik vind de weg naar de mij toegewezen ruimte. Daar rol ik mijn banner uit, stal enkele boeken over creatief schrijven uit en sluit mijn laptop aan.

Het kan wel
Om 12.00 uur druppelen de deelnemers binnen. Een vijftiental mensen staat en zit (zelfs op de vloer) gereed voor de presentatie. Het zijn bestuurders en leden van verenigingen en stichtingen, een welzijnswerker en andere belangstellenden. Ik start de presentatie en ze volgen de powerpoint met aandacht. Er zijn ook wat dia's met vragen, zodat het vooral interactief blijft. En dat werkt dus wél!

Tien tips
De tijd vliegt om; een half uur is echt kort. Maar de energie blijft steeds hoog daardoor. Aan het eind deel ik leaflet met tien schrijftips uit, dat ik speciaal voor vandaag maakte. Sommige mensen nemen meer dan één exemplaar af. Ik vraag de deelnemers om een woord te benoemen dat ze meenemen van deze workshop. "Energie" noemt een vrouw. Enthousiasme voor schrijven, zegt een andere deelnemer. En tenslotte zegt een man: "Poeh, ik weet dat ik als voorzitter mijn schrijfstijl compleet mag veranderen."

Vervolg
Na mijn workshop is er in dezelfde ruimte nog een workshop rondt het thema "gastvrijheid", gericht op uitbaters van gemeenschapshuizen. De presentator neemt dat thema letterlijk; de gasten krijgen een glas prosecco en er zijn kaasblokjes en tuc-koekjes. Wauw! Dit thema sluit nauw aan bij klantvriendelijkheid en ook bij deze workshop 'vallen kwartjes'.
Ik maak nog een rondje langs de verschillende stands en zie zaken voorbij komen die ik ken uit mijn tijd als opbouwwerker.

Geleerd
Al met al een erg verrassend festival. Ik ga op de foto, zie bekenden uit mijn netwerk en ontvang als bedankje en aandenken een mok met VKKL-opdruk. Blij dat ik de 'uitdaging' toch aanging!