Creatief schrijven via zoom, kan dat?

chris-montgomery-smgTvepind4-unsplashjpg

Ik had een drempel, al een hele tijd. Praten tegen mijn laptop, tegen een grote groep deelnemers. Nee, niks voor mij. Als docent creatief schrijven zit ik het liefst met échte mensen aan een grote tafel. Voel dan de energie van de groep, de prettige spanning als iedereen zijn opdracht uitwerkt. En natuurlijk als die uitwerkingen worden voorgedragen. Dat is voor mij puur schrijfdocentschap-genot (dubbele woordwaarde). Dus ja, ik gaf al een tijd geen cursussen meer. En online gaan werken, dat leek me niks.

Mijn vuurdoop of zoomdoop...
Maar...gisteren beleefde ik toch wel mijn éérste zoomsessie. Nu niet aan de kant van de cursist, maar als docent! Met zeventien deelnemers stond mijn laptopscherm vol met andere schermpjes in postzegel-formaat , die de cursisten voorstelden. Plus de dames van de Stichting Lezen en de Schoolschrijver én de Bibliotheek Venlo. Daarbij had ik de luxe van ondersteuning van een moderator. Maar hoe kwam dit alles tot stand? Hoe raakte ik toch 'aan de zoom'?

Weten Waar De Woorden Zijn
Vorig jaar zomer belde Mariet Lems mij op. Die naam zei me niet direct iets, maar wél toen ze haar boek "Weten Waar De Woorden Zijn" noemde. Want dat staat in mijn boekenkast en in haalde er opdrachten uit voor mijn schijfsessies, Het boek geeft een methodiek creatief schrijven voor leerkrachten primair onderwijs en schrijfdocenten. Het opvallende aan het uiterlijk van het boek is, naast de omvang (370 pagina's) de ringband, die zorgt dat het boek open op tafel kan blijven liggen. Wat zou het tof zijn geweest als mijn leerkrachten zo'n boek gebruikt hadden toen ik basisonderwijs volgde. Ik gun het alle kinderen dat hun docent en deze methodiek (gaan) gebruiken. Zodat creatief schrijven een waar taalfeestje is.

Wil jij die cursus verzorgen?
Terug naar dat telefoongesprek. Mariet stelde me voor om in haar plaats een cursus voor leescoördinatoren en leesconsulenten te geven in Venlo. Ik voelde me vereerd én voelde een ja!  Want hoe fantastisch als ik een radertje ben in het aanleren van deze methode. Ze spreekt mij zeer aan, omdat je in stappen aan een opdracht werkt. Stappen die beelden, woorden en zinnen spelenderwijs tevoorschijn toveren bij de deelnemers. Dat geeft schrijfplezier en daar houd ik van!

Uitstel maar geen afstel
We zouden al twee keer starten, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. Nu dus de digitale versie van de bijeenkomst. Ik vond het spannend! Maar ik kan je melden dat het allemaal naar wens verliep en dat ik me steeds meer op mijn plek voelde aan de andere kant van de zoom-tafel. In twee en een half uur mocht ik de deelnemers de keuze van een thema en opdrachten, de opbouw van een les, het gebruik van zintuigen bij het schrijven én meer uitleggen. En uiteraard gaf ik ook schrijfopdrachten. Want zelf ervaren beklijft het beste!

Fijne samenwerking
Hoewel de groep deelnemers dus groter was dan bij eerdere activiteiten, was ik blij dat ik deze sessie samen met anderen mocht verzorgen. De tijdsplanning en bewaking lag niet in mijn handen en de logistiek (koffie/thee en iets lekkers) waren nu ook niet mijn aandeel. En de digitale break-out rooms zorgen ervoor dat er toch met groepjes kon worden samengewerkt.Zo kan het dus ook!

Oefening creatief schrijven
Benieuwd naar welke oefeningen we deden? Ik geef je graag een voorbeeld:
Dit is de opdracht "Driewoordenluik" en die gaat als volgt:
- Schrijf een woord op dat begint met de eerste letter van je voornaam
- Schrijf een kleur op
- Schrijf een woord op van iets dat je vandaag hebt aangeraakt.
Schrijf met deze woorden (in willekeurige volgorde) een tekst van een stuk of vijf woorden. Het mag onzin zijn.
Deze oefening deed het goed en ik vond het grappig om in plaats van gezichten allemaal kruintjes in beeld te zien; er werd volop geschreven. Enkele mensen lazen hun tekst hardop voor. Dat blijft -ook digitaal- genieten!

Vervolg creatief schrijven
Er komt nog een tweede groep aan bod en er zijn nog vervolgsessies. Ik kijk uit naar het vervolg, heb er veel zin in. En ja, dit alles prikkelt me om mijn eigen schrijfactiviteiten ook digitaal te gaan aanbieden. Dus...wordt vervolgd!

Wat zijn jouw ervaringen met schrijfcursussen via een videoplatform?