5 Super schrijftips uit de herfst-nieuwsbrief

Het nieuwste creatieve schrijfnieuws
Vandaag gaat hij de digitale deur uit, de hefst-nieuwsbrief van schrijfjestuk.nl! Dat is best bijzonder want de vorige nieuwsbrief is al een hele tijd geleden verzonden naar de abonnees.

Creatieve schrijftips
Waar die nieuwsbrief over gaat? Natuurlijk vertel ik de lezers over de laatste ontwikkelingen hier. Natuurlijk staan in de nieuwsbrief schrijftips voor mijn 'fans'. En deze keer zit er ook een speciale aankondiging in.

De draad opgepakt
Die aankondiging gaat over een nieuwe activiteit. Want de laatste tijd was ik wel bezig met het schrijven van een artikel voor een jeugdblad én het geven van schrijcoaching. Ik ben namelijk bezig geweest met het schrijven van een artikel voor een jeugdblad en het geven van schrijfcoaching. Maar ik mis het om met een groep mensen aan tafel te zitten en live creatief te schrijven.

Daarom: op naar de bibliotheek
Daarom organiseer ik op zaterdag 7 oktober, van 10.30 tot 12.30 uur, een workshop creatief schrijven in de bibliotheek in Venray. Als je mee wilt doen, meld je dan snel aan via deze link. Er is maar plek voor 10 deelnemers, dus wees er snel bij. Op de website van de bibliotheek vind je alle verdere details.

Schrijven in de herfst
Maar nu eerst de nieuwsbrief. Deze staat in het teken van de herfst, die vandaag officieel begonnen is. Een nieuw seizoen met een andere energie en andere bezigheden. Ik heb vijf creatieve schrijftips voor je om de herfst te beschrijven, te beleven en te verbeelden.

5 Creatieve schrijftips
  1. Gebruik je zintuigen om de herfst te beschrijven. Hoe ruikt, voelt, klinkt, ziet en proeft de herfst? Denk aan de geur van natte bladeren, de koude wind op je huid, het geritsel van de takken, de kleuren van de bomen en de smaak van warme chocolademelk.

  2. Laat je inspireren door de herfstgedichten van bekende Nederlandse dichters, zoals J.C. Bloem en Willem Kloos.  Lees hoe zij de herfst als symbool voor verval en vergankelijkheid gebruiken en probeer hun stijl of thema na te bootsen of te variëren. Je kunt bijvoorbeeld het gedicht November van J.C. Bloem lezen of het gedicht Herfst van Willem Kloos.  Van deze gedichten kan je een zogenaamde imitatio maken.

  3. Schrijf over een herinnering of een ervaring die je hebt gehad in de herfst. Wat deed je, met wie was je en hoe voelde je je? Hoe heeft de herfst invloed gehad op je stemming of je keuzes? Je kunt bijvoorbeeld schrijven over een herfstwandeling, een pompoensoep maken of een Halloweenfeest.

  4. Experimenteer met verschillende vormen en genres. Je kunt bijvoorbeeld een haiku, een sonnet, een verhaal, een brief of een dagboekfragment schrijven. Je kunt ook verschillende perspectieven, toon en stijl uitproberen. Je kunt bijvoorbeeld schrijven vanuit het oogpunt van een eekhoorn, een humoristische toon gebruiken of een sprookjesachtige stijl hanteren.

  5. Wees creatief en origineel. Probeer niet te vervallen in clichés of stereotypen over de herfst.
    Bedenk iets nieuws of verrassends dat je wilt vertellen over de herfst. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over een ongewone ontmoeting, een spannend avontuur of een geheimzinnig mysterie dat zich afspeelt in de herfst.

Benieuwd naar je schrijfsels!
Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om je creativiteit te stimuleren en mooie teksten te schrijven over de herfst. Natuurlijk mag je ze met me delen, dan plaats ik ze wellicht hier op de website. Veel succes en plezier!