In zeven stappen naar nieuwe inspiratie

Zit je met je neus boven je lege papier, terwijl je je pen rondjes laat draaien in je vingers? Komt er van alles in je hoofd voorbij, behalve dat waarmee je nou verder zou kunnen met schrijven? Ben je aan het prakkiseren wat je hoe je iets kunt omschrijven?

Dat schiet niet echt op hè?

 

Graag geef ik je een tip, waarmee je in zeven stappen wellicht nieuwe invalshoeken vindt. Wat gaan "clusteren", zoals Gabriele Rico dat doet in haar boek "Writing the Natural Way". Oké, het lijkt op een mindmap, maar werkt anders.

 

Mindmaps zijn handig om dingen te structureren, wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om een indeling van hoofdstukken te maken. Clusteren is een manier om vrij te associëren. Zo kom je van het ene begrip bij het andere.; een brainstorm op papier. Dit proces spreekt je rechter hersenhelft aan; je 'design mind'. Dit is de werkplaats waar gedacht wordt in complexe beelden, het ontwerpt alles tot patronen, geeft niet-letterlijke betekenis en     voegt originaliteit en emotie toe aan het ontwerp.

 

Werkwijze:

  1. Schrijf één woord in het midden van je papier.
  2. Omcirkel het woord.
  3. Noteer het eerstvolgende woord/zin die je invalt en omcirkel.
  4. Trek een lijn van deze cirkel naar de vorige.
  5. Telkens als je een nieuw woord toevoegt, omcirkel je het en trekt lijnen waarmee je de woorden verbindt. Het wordt misschien een wirwar, maar dat is voor nu prima. Laat je rechter hersenhelft maar lekker hobbelen.
  6. Als je pagina volgeschreven is, of je het gevoel hebt dat je klaar bent, bekijk dan wat je hebt geschreven.

 

  1. Als laatste streep je de woorden en zinnen door die niet relevant lijken. Dan komt je linkerhersenhelft in actie; het ordent de woorden, gaat vooral rationeel en logisch te werk. Wellicht zie je al een bepaalde volgorde ontstaan. Deze hersenhelft, ook wel ‘Sign Mind’ heeft zo ook haar taak bij het schrijven. Je beide hersenhelften werken samen bij het creatieve proces.

 

Zie jij deze manier van clusteren volgens Rico als een manier voor jou? Laat het weten via de reactiepagina